Skill labor

Skill labor

 

 

Skill labor a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban

 

Ma már csaknem minden, a betegellátáshoz szükséges beavatkozás modellezhető és elsajátítható szimulációs környezetben. Ennek is köszönhető, hogy a szimuláció egyre nagyobb szerepet kap az oktatásban, az új technológiák bevezetésénél az egészségügyben és a betegbiztonságban.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – konzorciumi partnerségben – országos skill laborhálózatot hoztak létre. A 3 egyetemi skill központban és a 16 megyei oktatókórházi skill laborban lehetővé vált a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások szimulációs környezetben történő gyakorlati oktatása.

A projekt célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése a készségfejlesztésen alapuló gyakorlati oktatás széles körű bevezetésével. A teljes támogatási összeg több mint 13 milliárd forint

 

A Skill Labor projekt háttere

Az egészségügyi emberi erőforrás hiánya nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is jelentős probléma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2006. évi globális helyzetjelentése szerint 2020-ra világviszonylatban több mint 4,3 millió, az Európai Unióban 970 ezer egészségügyi dolgozó (a szükséges emberi erőforrás létszám 14%-a) hiányzik az egészségügyi ellátó-rendszerekből.

Az egész világon felismerték, hogy a gazdasági-, társadalmi- és tudományos-technológiai fejlődés szoros kapcsolatban áll az iskolai neveléssel és oktatással. Az orvos- és egészségtudomány rohamos fejlődése, a technológiai innovációk megkövetelik az iskolai rendszerből kikerülő szakdolgozók, valamint az egészségügyi szakképzésben tanító oktatók folyamatos továbbképzését.

Az egészségügyi szakemberek utánpótlásához – a személyi és tárgyi feltételek mellett – azt a motivációt is biztosítani szükséges, amellyel képesek lesznek az élethosszig tartó tanulás folyamatát fenntartani, és hivatástudatukat megőrizve alkalmazkodni az egészségügyi rendszerben megjelenő, új kihívásokhoz. A WHO adatai szerint az orvosi tévedések 38%-át lehetne hatékonyabb képzés segítségével elkerülni.

A skill laborok kialakításának szükségességét és jelentőségét napjaink legégetőbb egészségügyi kihívása, a COVID-19 járvány megjelenése még inkább megerősítette. Mind az egyetemek skill központjai, mind az oktatókórházak skill laborjai részt vettek a járványhelyzet okozta, merőben új egészségügyi feladatok megoldásában. Képzéseik szakmai fókuszát a járványügyi ellátáshoz szükséges készségek oktatásának irányába helyezték át. Az egészségügyi személyzet valósághű körülmények között gyakorolhatta be egy fertőzött beteg védőfelszerelésben történő emelt szintű újraélesztését és az ez esetben teljesen sajátságos csapatmunka megfelelő működését.

A modern, megfelelő szakmai tartalommal felruházott fejlesztések egy speciális, kihívásokkal teli helyzetben is a szakemberek és a páciensek segítségére lehetnek, az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelésével hozzájárulnak a betegellátás színvonalának és a betegbiztonság növeléséhez. A projekt kiemelt eleme egységes skill oktatási program kidolgozása és bevezetése az ellenőrzés és minőségbiztosítás módszereinek megteremtése érdekében. A gyakorlati oktatásban módszertani kézikönyv, módszertani útmutató és oktatófilmek is segítenek a tudás átadásában.

Európában először jött létre országos skill labor hálózat, amely a nemzetközi összekapcsolódásra is lehetőséget teremt a kutatás-fejlesztés területén.

 

 

 

Mi a Skill Labor?

A skill labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol az orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és egészségügyi szakképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást, és ahol valósághű körülmények között, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben oktathatók a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások még azelőtt, hogy a szakemberek ezen elsajátított készségeket a mindennapi betegellátás során, éles helyzetben alkalmaznák betegeken.

A skill labor lehetőséget teremt az elmélet-gyakorlat egységének megteremtésére és az olyan beavatkozások begyakorlására – azaz készségszintű elsajátítására –, melyek egyéb körülmények között, szem előtt tartva a betegbiztonságot és a jó minőségű egészségügyi szolgáltatásnyújtást, nem megvalósíthatóak.  

 

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház skill laborja

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban közel 200 m2 területen alakították ki az oktatásra szolgáló skill labort. A műtő blokk, orvosi rendelő, operációs helyiség, szemináriumi előadó és kiszolgáló helyiségek mellett demonstrációs egységek, felnőtt- illetve gyermek ellátáshoz szükséges eszközökkel felszerelt szobák találhatóak. A szimulációs eszközök – a vérnyomásmérőtől a betegszimulátor babáig - széles körű gyakorlásra adnak lehetőséget.

Skill környezetben élethű helyzetek szimulációjával sajátíthatók el az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásai, úgy, mint az újraélesztés, a perifériás érkanülálás, sőt a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is rutin szerezhető a szimulációs fantomokon.

A beruházás költsége a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban 30,4 M Ft volt, míg a hozzátartozó eszközpark 238 M Ft, mely tartalmazta a kamera-hálózat, az oktatókórházak közötti közvetlen videókapcsolat kialakítását és egyéb informatikai hátteret is.

A projekthez tartozó elméleti képzéseket négy témakörben kezdték meg a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban: hólyagkatéterezés, újraélesztés (BLS+ALS +AED), perifériás vénabiztosítás, invazív- illetve non-invazív lélegeztetés. A kurzusokon résztvevők száma már az 1000 főt is meghaladta.

A jövőben a saját munkavállalókon, egészségügyi dolgozókon kívül skill laborunkban lehetőséget kívánunk nyújtani a lakosságnak, nem egészségügyi végzettségűek számára is, életmentő technikák elsajátítására.

 

 

Munkatársaink

 

Skill Labor vezető       Banos Olga  Egészségfejlesztő-tanár Msc.    Egészségtan tanár Bsc.

Skill asszisztens           Bakó Judit Diplomás Ápoló

Skill Labor Instruktor  Dr. Losoncz Eszter Aneszteziológiai szakorvos

Skill Labor Instruktor  Dr. Bukor Barbara Sürgősségi szakorvos

Skill Labor Instruktor  Dr. Pap-Szekeres József PhD. Részlegvezető sebész főorvos

Skill Labor Instruktor  Takácsné Vörös Anita Diplomás ápoló

Skill Labor Instruktor  Dr. Lantosné Kovács Tímea Diplomás ápoló

Skill Labor Instruktor Dezsőfi Mónika Diplomás ápoló

Skill Labor Instruktor  Golovics Anikó Diplomás ápoló

Skill Labor Instruktor Dr. Kovács Czakó Edit Diplomás ápoló

Skill Labor Instruktor Surman Attila Diplomás ápoló

Skill Labor Instruktor Nagy Rita Nephrológiai szakasszisztens

Skill labor koordinátor  Szabóné Pencz Gyöngyi

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségeink

 

6000 Kecskemét, Nyíri út 38.  Hotel épület 6. emelet

Telefon: +36-76-516-700/5320 mellék és 5321 mellék

E-mail:     Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Sajtómegjelenések

 

https://keol.hu/kecskemet-bacs/vilagszinvonal-a-kecskemeti-korhazban-az-orvoskepzest-segito-skill-labort-adott-at-kasler-miklos

 

https://hiros.hu/hirek/skill-labort-avattak-a-kecskemeti-korhazban

 

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szimulacios-laborban-gyakorolhatnak-a-rezidensek-apolok-kecskemeten-4364108/

 

https://bacshir.hu/2021/10/13/uj-labort-avattak-a-kecskemeti-korhazban/

 

https://youtu.be/VLge8AiCHVw

 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ts_dIp600gQ&feature=share&fbclid=IwAR2W1M_X_AZBLdfKkWuDjUN8wVTw_gfCIhGBw5XMu6A0Z9or9ekwJ7MUeEY

 

 

 

 

                                                                                                                 

 

Ebben a kategóriában nincsenek cikkek. Ha megjelennek ezen az oldalon az alkategóriák, akkor azok tartalmazhatnak cikkeket.