40 éves a Nyíri Úti Kórház

#Nosztalgiázzunk együtt!

2020 kétségtelenül a „világjárvány éve”. Ebben az évben azonban a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház - a nehéz körülmények ellenére is – csendesen ünnepel. Hiszen idén 40 éves a kecskeméti Nyíri úti kórháztömbünk.

1975-ben kezdődött meg az építése, majd 1980. decemberében átadták és birtokba vettük a megyei kórház új, Nyíri úton található 680 ágyas Hotel épületét.

Ezzel egy új korszak indult a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház életében….

Úgy terveztük, decemberben közösen ünneplünk, azonban ez a vágyunk a jelenlegi veszélyhelyzet és az azzal kapcsolatos rendelkezések értelmében sajnos nem valósulhat meg.

Helyette meglepetésekkel készülünk.

Sokat ismételt, de örökérvényű mondás, hogy csak a múlt tisztelete mellett tudunk értékes jövőt építeni.

Ezért ma megkezdjük a közös nosztalgiázást! Legyen részese Ön is időutazásunknak!

40 éves évfordulónk alkalmából elkészítettünk Önöknek egy nosztalgikus kisfilmet a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházról.

Felkértünk néhány mindannyiunk számára ismert, megbecsült, szeretett munkatársat, meséljenek nekünk emlékeikről! Érdekes, elfeledett történetek elevenednek meg nekik köszönhetően! Ezért úgy döntöttünk, nemcsak egy filmet készítünk, hanem egy egész sorozatot.

A 18 epizódot 2020.11.23-tól láthatják - minden nap egy újabbat - a kórházunk https://www.kmk.hu/40ev honlapján,

Youtube csatornáján https://www.youtube.com/channel/UC8tobnnzMQJIjj-U1k1FO_w

és hivatalos Facebook oldalán https://www.facebook.com/kmetkh/

Fogadják szeretettel!

#Nosztalgiázzunk együtt!

Nosztalgiázzunk együtt!

1980. december 22-én, napra pontosan 40 éve tartották a kecskeméti Nyíri úti kórház hivatalos átadó ünnepségét.

Ebből az alkalomból, fogadják szeretettel, Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunkat lezáró utolsó – a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházat és az elmúlt négy évtizedet röviden bemutató - filmünket.

Ezzel közös nosztalgiázásunk végére értünk. A 18 + 1 extra részt tartalmazó sorozatból sajnos nagyon sok, szívünknek kedves munkatárs kimaradt, lehetetlen ennyi csodálatos embert megszólaltatni. Reméljük, hogy segítségükkel sikerült egy újabb, közös lábnyomot hagyni az utókornak.

Kívánunk Önöknek áldott, békés karácsonyt és egy a 2020-nál jóval nyugodtabb, vírusmentes, eredményes, egészségben teljes, boldog új évet!

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

A jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet” (Jókai Anna)

 

Fogadják szeretettel Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk Extra epizódját!

 

EXTRA EPIZÓD!!!

Történelmi pillanatok!

Meghívtuk egy baráti beszélgetésre, és közös nosztalgiázásra az egykori Megyei Tanács és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés korábbi elnökeit.

Intézményünk több évtizeden keresztül, egészen 2012-ig, a Megyei Tanács, később a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés fenntartása alatt állt. Elvitathatatlan tény, mennyit köszönhetünk nekik.

A kötetlen, jó hangulatú beszélgetésen együtt gondoltunk vissza a közös pillanatokra Gaborják Józseffel, Dr. Balogh Lászlóval, Endre Sándorral és Bányai Gáborral. Természetesen nem felejtettünk el megemlékezni Dr. Gajdócsi Istvánról és Kőtörő Miklósról sem, akik sajnos már nem lehettek itt velünk.

Fogadják szeretettel Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk Extra epizódját!

 

Hegedűs Iván  gazdasági igazgató

Hegedűs Iván gazdasági igazgató 1977 óta dolgozik a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban. 1996 óta gazdasági igazgató 9 éven át töltötte be az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) választmányi elnöki posztját. 6 éven keresztül képviselte, elnökségi tagként a Magyar Kórházszövetségben a gazdasági-műszaki területet.

1 millió kifli évente. A működési költség 85 millió Ft/nap. A gazdasági igazgató évtizedek óta biztosítja a kórház megfelelő finanszírozási hátterét, márpedig 4 fekvőbeteg telephelyen, hogy minden nap minden rendelkezésre álljon, az élelmezéstől kezdve a műtők felszereltségéig, nem könnyű feladat. Ebben van segítségére több száz műszaki-gazdasági területen dolgozó munkatársa.

Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 18. részében többek között erről is mesél Hegedűs Iván gazdasági igazgatónk. Fogadják szeretettel!

Dr. Zombor Gábor  országgyűlési képviselő, egykori főigazgató

2000-2006 között a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója volt. 2006-2014 Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere, 2014-2015 Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkára, jelenleg országgyűlési képviselő

35 évesen nevezték ki főigazgatónak, ezzel ő lett az ország legfiatalabb elsőszámú kórházvezető. Idejében sikerült az intézmény presztízsét tovább emelni és modernizációját megkezdeni. „A lehetőségek időszaka volt a kórház életében”.

Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 17.részében Dr. Zombor Gábor, egykori főigazgatónk mesél arról az időszakról, mikor még jelentős nyeresége is volt az intézménynek.

 

Bohács Ferencné Rádi Katalin  nyugalmazott vezető ápoló, Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

1967-ben kezdett el dolgozni az Izsáki Úti Kórház Újszülött Részlegén, ezt követte a Koraszülött Részleg majd a Fertőző Osztály, végül az Intenzív Osztály. 1980 -2010 -ig a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház KAITO vezető ápolója volt.

1980. októberében kapta meg kinevezését az intenzív osztály főnővéri posztjára, és ezzel együtt a megbízást, hogy felkészítse az osztályt a decemberi költözésre. „Észlelés, ápolás, gyógyítás”, ezek a fő feladatok, melyeket csak csapatmunkában lehet jól végezni.

Hogy hogyan lehetett intenzív terápiás szakdolgozókat toborozni az induláshoz, megtudhatják Bohács Ferencné Katitól, az intenzív osztály egykori vezető ápolójától, Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 16. részében. Fogadják szeretettel!

 

Nagy Imre Műszaki Osztály nyugalmazott osztályvezetője

2001-ben kezdett dolgozni a műszaki osztályvezető helyettesként a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, 2004-2012-ig a Műszaki Osztály vezetője volt, a Pólus beruházás egyik műszaki projektmenedzsereként vezényelte a beruházást.

Idejében vált aktuálissá a Hotel épület korszerűsítése, felújítása, átalakítása a gyorsan fejlődő és folyamatosan változó szakterületek miatt.
Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 15.részében, Nagy Imrétől, a Műszaki Osztály egykori vezetőjétől megtudhatjuk, hogyan segítették egymás munkáját kölcsönösen a főorvosi karral. Fogadják szeretettel!

Nemes János egykori főigazgató, gazdasági igazgató, közgazdász

Kórházi pályafutását a kalocsai kórházban kezdte, majd 1982-től lett a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház munkatársa. 1982-1995 között az intézmény gazdasági igazgatója volt, 1996-1999-ig a kórház főigazgatójaként tevékenykedett. Egykor a Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke volt, főigazgatói munkáját követően az Euromedic vezérigazgatójaként folytatta karrierjét.

Az első közgazdász végzettségű főigazgatóként meg kellett küzdenie elfogadtatásáért, éveken át rendszeresen főorvos úrnak szólították. Életének legszebb időszakaként emlékszik a kórházunkban töltött évekre.

Hogy mely beruházás volt számára a legnagyobb kihívás, és hogyan csábította el őt kórházunktól az egészségipar, megtudhatják, Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 14. részében Nemes János egykori főigazgatónktól. Fogadják szeretettel!

Dunai Márton Tiborné  vezető ápoló helyettes, kötözős nővér, Általános Sebészeti Osztály

1982-től a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Általános Sebészeti Osztályának munkatársa, 2000-től a Szeptikus Sebészeten volt ápoló, 2001-től vezető ápoló helyettes és kötözős nővér az Általános Sebészeti Osztályon.

Már gyakorlati éveit is a kórházunkban töltötte, ekkor került a sebészeti osztályra. Mi a kötözős nővér feladata? Hogyan segíti az orvos munkáját? Szeretett szakmájáról mesél nekünk Dunai Márton Tiborné Rozika, Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 13. részében. Fogadják szeretettel!

Nagyné Sztana Cecília  vezető ápoló helyettes, Triázs nővér, Sürgősségi Betegellátó Osztály

1980-ban a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Belgyógyászati Ambulanciáján kezdte meg pályafutását ápolónőként, 2000-től a Sürgősségi Betegellátó Osztály munkatársa, jelenleg az osztály vezető ápoló helyettese és triázs nővére, 2020. szeptember 1-én 40 éve a kórház munkatársa.

Mit csinál egy triázs nővér? Hogyan szakosodtak az ápolók, hogy lépést tartsanak a szakmai fejlődéssel? Többek között erről mesél nekünk Nagyné Sztana Cecília, Cilike, Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 12. részében. Fogadják szeretettel!

Engert Jakabné nyugalmazott Humánpolitikai Osztályvezető

Gyógyszertári asszisztensként kezdte szakmai munkáját. 1978-tól volt a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház munkatársa. 1985-ig a Központi Gyógyszertárban, majd azt követően a Főigazgatás Humánpolitikai Osztályán először előadóként, majd 1997-től osztályvezetőként dolgozott. Kiemelkedő társadalmi szerepvállalása, kórházi munkájával párhuzamosan önkormányzati képviselő is lett, jelenleg pedig Kecskemét város alpolgármestere.

Gyógyszerérzékenysége miatt új szakmát kellett tanulnia, így humánszervező lett.
Hogyan sikerült mindig megfelelő szakember utánpótlást biztosítani a kórházban?
Miért vehettünk át Grazban Európai Nívódíjat?
Többek között erről is mesél Engert Jakabné, egykori humánpolitikai osztályvezetőnk Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 11. részében. Fogadják szeretettel!

Cserényi Mária vezető ápoló  I. sz. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztály

1982-től dolgozik a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház 1. Belgyógyászati- Kardiológia Osztályán ápolónőként, 1994-től napjainkig az osztály vezetőápolója. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közösségi, foglalkozás-egészségügyi, otthoni és hospice szakápolási tagozat vezetője.

Egészségügyi szakiskolásként a gyakorlati éveit töltve ágyazott ő is 1980-ban a hotel épületben, hogy a betegek mielőbb átköltözhessenek a korszerű, új kórházba.

A jó kollektíváról, közös kirándulásokról is mesél Cserényi Mária vezető ápoló Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 10. részében. Fogadják szeretettel!

Dr. Kovács A. Gábor  szülész-nőgyógyász főorvos, főigazgató 1988-1996 között

1958-ban került a kecskeméti megyei kórházba orvostanhallgatóként a belgyógyászatra, majd 1963-ban, az egyetemi éveit befejezően került a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályára. Diplomáját 1963-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerezte. 1967-ben szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból. 1975-79-ig Nigériában, egyetemi oktatókórházban dolgozott, mint szaktanácsadó. 1988-1996-ig a megyei kórház főigazgatója volt.

Afrikában töltött éveinek (is) köszönhetően pályája során közel 20 000 szülést vezetett le. Nevéhez fűződik az Onkoradiológiai Központ létrehozása.

Kíváncsi, hogy került Kecskemétre az első modern kézsebészeti mikroszkóp? Többek között erről is mesél nekünk Dr. Kovács A. Gábor egykori főigazgatónk Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 9. részében! Fogadják szeretettel!

Dr. Cserényi László sebész, az Áltános Sebészeti Osztály főovosa, a Központi Műtő vezetője.

1971-ben szerezte meg orvosi diplomáját Budapesten. Ekkor került Kecskemétre a Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztályára. 1980-ban érsebészetből szakvizsgázott. Jelenleg is aktívan dolgozik intézményünkben.  A központi műtő vezetője. Az érsebészeti szakellátás megalapítója Kecskeméten.

Nehéz hivatást választott, hiszen az érsebészetben a kisműtét is több órás műtét.  Dr. Cserényi László főorvos úr visszaemlékezéseiből megtudhatjuk azt is, milyen műtét volt az első 1980. december 13-án éjjel, az új épület modern központi műtőjében?

Fogadják szeretettel Dr. Cserényi László érsebész munkatársunk visszaemlékezését Nosztalgiázzuk együtt! sorozatunk 8. részében!

Prof. Dr. Dömötör Endre traumatológus, a Traumatológiai-és Kézsebészeti Osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosa

1952-ben szerezte orvosi diplomáját, 1956-ban sebész szakvizsgát szerzett. A traumatológiai szakvizsgát 1964-ben szerezte meg. 1969. februárjában a Bács-Kiskun Megyei Kórház meghívására pályázat útján a kecskeméti Traumatológiai Osztály vezetésére került, ebben a feladatkörben dolgozott 1994-ig, nyugdíjba vonulásáig. 1980-ban c. egyetemi docensi, 1988-ban c. egyetemi tanári címmel tüntette ki az egyetem Rektora, ill. az Egészségügyi Miniszter. Kecskemét Város díszpolgára.

Idejében korszakváltás történt a traumatológiában. Vallja, nemcsak technikailag kell egy baleseti sérültet ellátni, az a beteg nemcsak testben, lélekben is sérült…

Kíváncsi, hogy miért kapott hatalmas tapsot a kecskeméti megyei kórház 1988-ban egy svájci kongresszuson? Tartson velünk, és fogadja szeretettel Dömötör Professzor úr visszaemlékezését Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 7. részében!

Abonyi Gézáné egykori titkárságvezető 1963-tól a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház munkatársa. 1980-tól a kórház oktatásfelelőse, 1986-tól a Dokumentációs és Információs Osztály vezetője, 1988-tól Titkárságvezető

Kongresszusokat, konferenciákat, kórházi rendezvényeket szervezett.

A Nyíri úti kórház építésekor a Széchenyivárosban lakott, de még az éjjel is dolgozó cölöpverő gépek zaja sem zavarta, annyira várta, hogy végre felépüljön és működni kezdjen az új intézmény.

Fogadják szeretettel Abonyi Gézáné Erzsike visszaemlékezését Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk 6. részében!

Dr. Fáy Tamásné Margitka egykori ápolási igazgató, 1958-tól a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház munkatársa, 1980-tól intézetvezető főnővér, ápolási igazgató, Az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány alapítója és vezetője

A kórház első intézetvezető főnővére, később első ápolási igazgatója, akit egykor Dr. Losoncz Mihály főigazgató kért fel a tisztségére. Nevéhez fűződik az Ápolási Osztály létrehozása, az otthonápolás megszervezése és a hospice ellátás beindítása.

Fogadják szeretettel Fáy Tamásné egykori ápolási igazgató asszony visszaemlékezését Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk ötödik részében.

Dr. Timár Sándor kardiológus főorvos, 1961-től a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház munkatársa, 1981-től nyugdíjazásáig az I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa, a kardiológiai ellátás megteremtője Kecskeméten, a Szívbetegekért Alapítvány elnöke.

A kórház átadó ünnepségén rosszul lett egy vendég, ő lett az első beteg a Hotel épület koronária őrzőjében. 

Hivatásának tekintette, hogy a megteremtse a kardiológiát Kecskeméten. Hogy milyen indíttatásból és hogyan, többek között ezt is elmeséli nekünk Dr. Timár Sándor főorvos úr Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk negyedik részében.

Horváth Attiláné Nelli egykori PR menedzser, Betegszolgálati Irodavezető, 1969-től a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház munkatársa, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke, egykor röntgenasszisztens, oktatásfelelős, szakszervezeti titkár, Személyzeti és Oktatási Osztály vezetője. Öt évtizedet töltött az egészségügyben, számos területen, de mindig a betegekért és a közösségért dolgozott.

Tudta, hogy szuperkórház voltunk, számos külföldi csoport járt csodájára az új intézménynek?

Fogadják szeretettel Horváth Attiláné visszatekintését Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk harmadik részében.

Dr. Svébis Mihály főigazgató főorvos, sebész, c. egyetemi docens. A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese. 1980-tól a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház orvosa. 1996-tól orvosigazgató, 2000-től az Általános Sebészeti Osztály vezetője, 2007 óta az intézmény főigazgatója.

Milyen élmény volt Dr. Svébis Mihály számára, mikor 40 éve először belépett a kecskeméti megyei kórház kapuján?

Tudta, hogy egykor a látogatók is papucsot kaptak, hogy megóvják az új padozatot?

Többek között erről is mesél Dr. Svébis Mihály főigazgató Nosztalgiázzunk együtt! sorozatunk második részében.

Marosi Miklós Ybl Miklós-díjas építész, 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti tagozatának rendes tagja, 2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1970 óta a KÖZTI Zrt. munkatársa, 1996 óta a KÖZTI Zrt. Igazgatótanácsának elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház tervezője

Hogyan épült fel a Széchenyiváros mocsaras, lápos területén az ország akkor legmodernebb kórháza?

Tudta, hogy a kecskeméti kórházban használtak először könnyen érthető, egyes szakterületeket is jelölő információs piktogramokat?

Megtudhatják, Marosi Miklós Ybl-díjas építésztől sorozatunk első részében!